Verhalen van Fiere Vrouwen

Ricarda Kleffel vertelt haar verhaal in het boek ‘Fiere Vrouwen’

WINTERSWIJK – Onlangs is een boek uitgekomen met als titel ‘Fiere Vrouwen’ van Meriam Jansen, waarin negentien vrouwen hun verhaal vertellen over hoe ze de weg naar zichzelf hebben gevonden en op die manier zingeving creërden. Eén van de deze vrouwen is de Winterswijkse Ricarda Kleffel, 48 jaar geleden geboren in Hamburg en woonachtig in de buurtschap Woold.

Door Lineke Voltman

In haar woonboerderij heb ik een gesprek met Ricarda over haar en haar deelname aan het boek: “Ik heb gekozen om deel te nemen aan dit project omdat ik vrouwen graag wil inspireren om hun eigen weg te gaan, hun passie te ontdekken en de voldoening te vinden die werk/leven je kan geven als het bij je past. Ik ben beeldend kunstenares, in mijn boerderij heb ik een atelier- en meditatieruimte ingericht, waar ik ook cursussen geef in beeldende kunst als boetseren, tekenen en beeldhouwen.
Later is er beneden een werkplaats gerealiseerd waar ook buiten gewerkt kan worden. Op het weiland tegenover de boerderij ontstond een beelden- en bezinningstuin. ”